sunnuntai 5. lokakuuta 2008

Turku-ooppera

Katselen tässä juuri telkusta suorana kuinka Andrew Pitt aikoo voittaa moottoripyörien SuperSport-luokan maailmanmestaruuden Ranskassa ja arvaatte varmaan, mikä on Pittin ajonumero, no 88 tietenkin! Aussit ovat tänään olleet muutenkin voittoisia, Casey Stonerit ja Troy Baylissit. Hyvät shirazit heille, mutta asiaan.

Kulttuuripääkaupunki Turun 2011 hankkeet on pistetty järjestykseen ja 162 jyvää on löydetty jatkojalostettavaksi 999 ehdotetusta ideasta. Juupa juu, mutta pulinat pois. Omia hankkeitani ei seulasta läpi päässyt kuin muiden esittämänä: Turku-ooppera "Alvilda in Abo" saa nyt mahdollisuuden toteutua.

Kun vuonna 2000 kirjoitin historiakirjan "Abo - Suomen metropoli. 1600-luku Turussa" poimi se nimensä Italian Trevisossa vuonna 1686 esitetystä Suomelle omistetusta oopperasta "Alfo in Finlandia", jonka tapahtumapaikkana oli Turku ja Turun saaristo; Abo, metropoli della Finlandia.

Itse asiassa Turusta kertovia 1600-luvun kansanoopperoita olikin tarjolla kaksin kappalein; Alvilda in Abo 1678 ja Alfon kärsimykset Turussa 1686. Vain tarina, jossa amatsooninaiset taistelivat Turun saaristossa ja hääjuhlat pidettiin lopulta Turun linnassa, oli jäljellä, musiikki kateissa.

Esitinkin Turun kulttuurilautakunnalle tuolloin, että tällainen historiallinen Turku-ooppera olisi syytä hyödyntää kaupungin kunniaksi ja kas kummaa, nythän siitä tulee totta, tosin ilman allekirjoittaneen panosta. Hanke ei ole kuitenkaan väärissä käsissä, samojen tahojen (Totti Tuhkanen, Luigi de Anna, Sibelius-Akatemia ja Turun oopperakammari) puoleen olisin kääntynyt minäkin. Olihan Tuhkanen esitellyt oopperalöytönsä 300 vuoden takaa jo Suomen Kuvalehdessä 2.8.1985.

Itsekin esittelin oopperahankkeen Turku 2011 -säätiön ohjelmajohtaja Suvi Innilälle, kun kyselin sieltä töitä keväällä 2008. No töitä ei siunaantunut, mutta ainakin hanke eteni. Mutta nyt katsomaan miten Turun Interin käy taisteltaessa SM-jalkapallomestaruudesta.

Turussa 05-10-08
Simo Tuomola

Ei kommentteja: