lauantai 4. lokakuuta 2008

Me Carlei

Tänään 04-10-08 on vuodesta jäljellä 88 päivää ja kas kummaa sehän on myös vaalinumeroni tuo 88, mutta asiaan.

Tänään tulee kuluneeksi tasavuosia Ruotsin kuninkaan Kaarle IX syntymästä 4. lokakuuta 1550. Meillä hänet tunnetaan Kaarle-herttuana, joka herjaa Turun linnan kuuluisimmassa maalauksessa, Albert Edelfeltin öljyvärityössä vuodelta, Klaus Flemingin ruumista. Tänään on muuten myös Rembrandtin kuolinpäivä.

Kun Kaarle-herttua kruunattiin Ruotsin kuninkaaksi hän otti ainoana Ruotsin kuninkaista myös "suomalaisten kuninkaan" arvonimen ja julisti sen vieläpä suomen kielellä näin: Me Carlei se yhdeksäs sillä nimellä, Jumalan armosta Rodzin, Göthin, Wendin, somalaisten, Karialaisten, Lappalaisten Pohian maalla, Kainulaisten ja Wirolaisten etc. Kuningas.

Katolisen Sigismundin, Juhan-herttuan ja Katariina Jagellonican pojan, kannattajat Turun linnassa kukistettiin ja vuosisata vaihtui kaupungissa verisesti, kun Raatihuoneentorilla mestattiin 10.11.1599 seitsemän aatelista ja seitsemän alempaan sotapäällystöön kuulunutta miestä, heidän joukossaan Juhana Fleming, Klaus Flemingin ja Edelfeltin maalauksessa ylväänä esiintyvän Ebba Stenbockin poika.

Kaarle-herttua oli todennut Flemingin ruumista herjatessaan: Jos sinä nyt eläisit, ei sinun pääsi olisi kovin lujassa. Siihen leski oli todennut: Jos minun autuas herrani eläisi, ei Teidän Armonne olisi milloinkaan päässyt tänne sisälle. Kaarle-herttua oli tulittanut Korppolaismäeltä Turun linnaa kolmen viikon ajan ja linna antautui piirityksen jälkeen 30. syyskuuta 1597.

Viime kesän Tukholman museokiertueellani kävin moikkaamassa Kuninkaanlinnan asekamarissa miekkaa, jolla Juhana Fleming Turun Suurtorilla tuolloin mestattiin. Miekan säilään Ebba Stenbock on kaiverruttunut muistotekstin "Claes Flemingz ena Son halshuggen, efter Konung Carl den IX befalning". Miekan pitäisi ilman muuta kuulua Turun linnan kokoelmiin.

Turussa 04-10-08
Simo Tuomola

Ei kommentteja: