maanantai 20. lokakuuta 2008

Kuule, vänskä

Tämän päivän synttärivieras, muusikko ja Kansallisteatterin näyttelijä Petri Liski taitaa olla monelle aika tuntematon tekijä, mutta 20-10-1965 mies kuitenkin syntyi - Turussa. Hänen isänsä Paavo Liski toimi tuolloin Turun kaupunginteaterissa näyttelijänä ja dramaturgina.

Turun teatterin johdossa oli tuolloin Suomen Errol Flynninä tunnettu Kalervo Nissilä, joka vietti Turussa teatterielämää saman ajan kuin Liskikin 1963-1968. Ralf Långbackan ja Kalle Holmbergin aikaa elettiin puolestaan sitten vuosina 1972-1977.

Lisänimensä "Flynn" Nissilä sai 1630-luvun Turkuun sijoittuvasta vuoden 1951 seikkailukomediasta Sadan miekan mies, jonka sankariroolissa hän taivutti loppusuudelmaan Turun linnan muureilla Marja Korhosen. Elokuvan ulkokuvaukset oli toteutettu Kuitian kartanossa Paraisilla ja Turun luostarinmäellä, Turun linna esiintyi kuvissa vain pienoismallina.

Niin, Paavo Liski. Palkittuna mies muistetaan mm. Mollbergin Tuntemattoman sotilaan Antero Rokkana, kun Edvin Laineen Tikkakoske mannekiinina nähtiin Reino Tolvanen. Kuule, vänskä. Mis sie tarvitset oikei hyvvää miestä? Täs siul on sellane.

Ja kun Turun linnassa on nyt avattu näyttely Väinö Linnasta, tarvitaan siellä myös lisää hyviä miehiä, niitä, jotka Linnansa taitavat. Näyttelyn puitteissa on näet piankin luvassa tietokilpailu linnatietäjille.


No siehä sälli oot
Turussa 20-10-08
Simo Tuomola

Ei kommentteja: