tiistai 7. lokakuuta 2008

88-kamaa

Vaalinumeroni 88 on innostanut porukkaa muistelemaan mihin kaikkeen tuo numeroyhdistelmä oikein liittyykään. Nyt otetaan siis vähän viinaa, kuunnellaan rokkia, puhutaan jenkkiautoista, katsellaan Tarantinoa ja setvitään sotajuttuja. Aika miehistä menoa siis.

Alko toi markkinoille 80-luvun alussa oman whiskey-versionsa Viski 88:n, viinalla leikatun viskin, jossa taisi sitten olla 88% viskiä mukana. Prosentteja siinä kuitenkin oli 40 ja eikös tuo tunnettu maustettujen viinojen puolella ennen markkinoilta poistumistaan myös nimellä Double Eight 88. Ja kyllähän se maku vielä muistetaan pitkään.

Rocket '88 -biisiä vuodelta 1951 pidetään puolestaan maailman ensimmäisenä rock'n'roll-kappaleena. Everybody likes my Rocket '88, Gals will ride in style, Movin' all along. Taisi olla alunperin Ike Turnerin kappale, jonka mm. Bill Haley nosti suosioon. Joka tapauksessa se oli ylistys kulttiautolle Oldsmobile 88, jonka tuotanto aloitettiin samana vuonna 1949 kuin minä satuin syntymään. Long Live Memphis Tennessee.

Kulttikamaa on myös Quentin Tarantino, jonka Kill Billyssä 88:a luonnehditaan sanalla cool: The Crazy 88 does not actually have eighty-eight members, but 44 members; Bill speculates that they adopted the name because it "sounded cool". Ei väitetä vastaan, ei uskalleta.

Ja siten päästiinkin sujuvasti asemaailmaan. Liperin Rauvanlahdella ollaan parhaillaan nostamassa legendaarista toisen maailmansodan pommikonetta Junkers Ju 88. Ja Suomen ilmatorjuntaan liittyy oleellisesti myös 88mm Rommelin tykki, Famous eighty-eight eli Rämäpää, alunperin 88mm it-tykki, jota käytettiin myös suorasuuntauksella jalkaväkikohteisiin.

Eespäin, eespäin tiellä vaalitaistojen ...


Että tällaisia tarinoita tällä kertaa
Turussa 07-10-08
Simo Tuomola


3 kommenttia:

Jouni kirjoitti...

Se on muuten Tarantino, ei kahta r:ää.

punainen turku kirjoitti...

juu, korjasin, kiitti

Unknown kirjoitti...

Mitäköhän tallasella 88 viski avaamattomalla pullolla mahtaa olla hintaa nykyään? Siin on viel kahva.