sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Tre Kronor palaa

Tänään 7-5 kuulemme huonoja uutisia maamme pääkaupungista, Tukholmasta. Leskikuningatar Hedvig Eleonooran hoviseurue on klo 14 maissa juuri lopettelemassa lounastaan, kun musta savu pöllähtää yllättäen ikkunoiden takaa. Kuninkaanlinna on tulessa.
 Kuvahaun tulos haulle tukholman linna


Toki Tre Kronor -linnassa oli ollut tulipaloja aiemminkin, viimeksi vuonna 1648, mutta nyt tuho olisi suurempi kuin koskaan ennen. Palo sai alkunsa 7-5 vuonna 1697 linnan valtiosalin yläpuolelta ja levisi nopeasti linnan päätorniin. Tuli nielaisi ahneesti tornin kanuunoineen ja se romahti alas Kolmen Kruunun tunnuksineen kuningattaren viinikellariin.

Hedvig Eleonoora (23. lokakuuta 163624. marraskuuta 1715) oli Ruotsin kuningatar, Holstein-Gottorpin prinsessa ja vuodesta 1654 Kaarle X Kustaan puoliso.

 Kaarle XI Lundin taistelussa. David Klöcker Ehrenstrahlin maalaus vuodelta 1682.
Kaarle XI (24. marraskuuta 16555. huhtikuuta 1697) oli Ruotsin kuningas 1660–1697.


Myöhemmin täystuhon jäljiltä selvisi, etteivät palovartijat olleet työnsä tasalla, palopäällikkö oli hoitelemassa salakapakkaansa ja myös toinen palovartija oli poissa töistään palon syttyessä.
 Aiheeseen liittyvä kuva

Kukaan ei kuitenkaan kuollut itse palossa ja juuri hiljattain edesmenneen kuningas Kaarle XI:n ruumiskin saatiin linnankirkosta turvaan tuholta. Materiaaliset tuhot olivat kuitenkin valtaisat ja syyllisiä rangaistiin ankarasti. Palopäällikkö tuomittiin kujanjuoksuun, jonka kepityksestä hän ei hengissä selvinnyt.

 Kuvahaun tulos haulle tukholman linna

Nykyisen Tukholman linnan paikalla sijaitsi  aiemmin Tukholman vanha kuninkaanlinna Tre Kronor, jonka vanhimmat osat olivat 1100-luvulta. Nimi tuli linnanpihan keskellä kohoavasta korkeasta pyöreästä tornista, jonka huipussa oli kolme kullattua kruunua. Kaarle XI antoi 1690-luvulla arkkitehti Nicodemus Tessin nuoremman tehtäväksi uudistaa linnan pohjoisen osan.

Pohjoisosa rakennettiin 16921695 kokonaan uudelleen barokkityyliin Tessinin piirustusten mukaan. Vanhassa linnassa syttyi kuitenkin 7. toukokuuta 1697 tulipalo, joka tuhosi sen kokonaan vasta valmistunutta pohjoisosaa lukuun ottamatta. Tessin esitteli vielä samana vuonna kuninkaalle piirustukset uuden barokkityylisen linnan rakentamiseksi, ja työt pantiin välittömästi alulle.
 Aiheeseen liittyvä kuva

Palo vei mukanaan myös paljon tavaroita, jotka oli aikanaan ryövätty Turun linnan saleista. Kun yhtenä kesänä Tukholman museokiertueellani kävin moikkaamassa Kuninkaanlinnaa, löysin sentään sen asekamarista vielä miekan, jolla Juhana Fleming Turun Suurtorilla Turun verilöylyssä 10-11 1599 mestattiin.

Miekan säilään Ebba Stenbock on kaiverruttunut muistotekstin "Claes Flemingz ena Son halshuggen, efter Konung Carl den IX befalning". Miekan pitäisi ilman muuta kuulua Turun linnan kokoelmiin. Tai edes sen uuden tulevan museon kokoelmiin.
 Kuvahaun tulos haulle tukholman linna

Nykyisessä Tukholman kuninkaanlinnassa on useita museoita. Livrustkammaren on Ruotsin vanhin museo, jossa on nähtävillä Ruotsin kuninkaallisiin liittyviä esineitä suurvalta-ajalta eteenpäin. Museo sijaitsee itäsiivessä, ja sisäänkäynti löytyy Slottsbacken-kadulta.

Toiseksi vanhin museo on Kustaa III:n antiikkimuseo koillissiiven kellarikerroksessa, joka avattiin yleisölle vuonna 1794. Museossa esitellään antiikin veistoksia, joita Kustaa III osti matkallaan Italiaan 1783–1784.

 Kuvahaun tulos haulle kustaa III
 Kustaa III (24. tammikuuta (J: 13. tammikuuta) 1746 Tukholma29. maaliskuuta 1792 Tukholma) oli Ruotsin kuningas vuosina 17711792.


Eteläsiiven alla olevassa kellariholvissa on Skattkammaren (aarrekammio), joka paljastettiin vuonna 1970. Siellä on nähtävillä Ruotsin kruununjalokivet ja tarjolla mahdollisuus käydä matkamuistomyymälä Slottsbodenissa.

Länsi- ja pohjoissiiven alla sijaitsevassa kellariholvissa on sitten aiheeseemme liittyvä Tre Kronor -museo. Se on linnan museoiden uusin tulokas, joka vihittiin käyttöön vuonna 1999. Siellä pääsee videoiden ja äänitehostein tutustumaan näyttelyyn, joka kertoo vanhasta Tre Kronor -linnasta, joka tuhoutui tulipalossa 1697.

Kruunuineen
Turussa 7-5 2017
Simo Tuomola

 

Ei kommentteja: