sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Gratulaatioita

Tänään 17-4 kuulemme suruviestin Turun akatemian piiristä. Opinahjon ensimmäinen lääketieteen professori Ericus Achrelius on kuollut kotonaan Turussa pitkäaikaisen  sairauden murtamana. On vuosi 1670.
Ericus Achrelius (myös mainittu muodossa Ericus Danielis Roslagius, 15. toukokuuta 1604 Solön kylä, Österåker, Roslagen17. huhtikuuta 1670 Turku) oli ruotsalainen Turun akatemian ensimmäinen lääketieteen professori. Achrelius tunnettiin esimerkkinä huonosta professorista, jonka ei virassa ollessaan tiedetä julkaisseen yhtään tieteellistä kirjallista tuotosta.
Turkuun  Ericus Danielis Roslagius saapui vuonna 1640 Turun akatemian perustamisen aikoihin tavoittelemaan lääketieteellistä virkaa. Akatemian lääketieteen professoriksi valittiin aluksi kuitenkin Olof Regelius, joka ei kuitenkaan ottanut virkaa vastaan vaan jäi Hollantiin jatko-opiskelijaksi.

Näin kuningatar Kristiinan holhoojahallitus lopulta nimitti Achreliuksen lääketieteen professoriksi 20. syyskuuta 1641.
Ruotsissa Roslagenissa 15-5 1604 syntynyttä Achreliusta pidetään esimerkkinä huonosta professorista, sillä hänen ei virkansa puitteissa tiedetä julkaisseen yhtään tieteellistä kirjallista tuotetta. Uppsalan yliopistossa opiskellessaan häneltä on sentään säilynyt yksi 1627 pidetty juhlapuhe hänen puolustaessa siinä mikromakrokosmosteoriaa.

 Kuvahaun tulos haulle turun akatemia Alkuperäinen akatemia sijaitsi Turun tuomiokirkon kehämuurissa

  Sanat mikro- ja makrokosmos ovat peräisin kreikan kielestä, jossa mikro (μικρο) ja makro (μακρο) tarkoittivat ”pientä” ja ”suurta”, ja kosmos (κόσμος) ”järjestystä” ja ”järjestäytynyttä maailmankaikkeutta”.

 Filosofisen tiedekunnan sinettileimasin 1653. Kuva Matti  Ruotsalainen.
Kuninkaallisessa Turun akatemiassa oli neljä tiedekuntaa ja (aluksi) 11 professuuria: teologisessa tiedekunnassa kolme, lainopillisessa ja lääketieteellisessä kummassakin yksi sekä filosofisessa kuusi. 

 On mieheltä säilynyt myös joukko latinaksi, ruotsiksi ja englanniksi laadittuja onnittelurunoja eli gratulaatioita. Häneltä tunnetaankin kymmenen englanninkielistä gratulaatiota vuosilta 1642-1661. Eikä Suomessa aiemmin tiettävästi oltu painettukaan englanninkielisiä tekstejä, mutta pois kunnia niiltäkin - suoria tai osittaisia kopioita ja mukaelmia skotlantilaisesta psalttarista, todistaa Matti Peikolan tutkimus.
Andro Hart (died December 1621), or Andrew Hart, was a Scottish printer, publisher and bookseller in Edinburgh.
 

Tekstivarianttien vertailu osoittaa todennäköiseksi lähdeteokseksi jonkin kirjanpainaja Andro Hartin perillisten vuoden 1630 vaiheilla Edinburghissa julkaisemista painoksista. Achrelius oli 1630-luvulla toiminut skotlantilaistaustaisen Sithonin (Seton, Sitton) perheen poikien yksityis­opettajana Uppsalassa.
1630-luvulla Achrelius toimi yksityisopettajana Uppsalassa skotlantilaissyntyisen upseerin David Sithonin (Sitton/Seton) pojille Johnille ja Davidille.
Tutkimuksessa osoitetaan Achreliuksen käyttäneen onnittelurunojensa lähteenä vuonna 1564 ensimmäistä kertaa julkaistun skotlantilaisen metrisen psalttarin tekstejä niitä osin muokaten, osin sellaisenaan kopioiden. Psalttarista otettiin vuoteen 1640 mennessä yli 60 painosta. Achreliuksen käyttämää psalttarin painosta ei tämän tutkimuksen puitteissa voida tarkasti tunnistaa.

 Kuvahaun tulos haulle turun akatemia
Kun Turun akatemian rehtorin virka kiersi professorilta toiselle Achrelius toimi rehtorina vuosina 1643–1644 ja 1650-1651.  Maaliskuussa 1661 hän pyysi lupaa luennoida ja pitää harjoituksia kotonaan, mutta pyyntö evättiin ja häntä kehoitettiin luennoimaan enemmän julkisesti.
 

Konsistorin kokouksessa 4. huhtikuuta 1661 Turussa tiukkaa jöötä pitänyt piispa Johannes Elai Terserus esitti kysymyksiä siitä, miksi Achrelius ei luennoinut, ei käynyt kirkossa eikä osallistunut riittävästi konsistorin toimintaan. Terserus totesti myös, että Achreliuksen johdolla ei ollut pidetty yhtään väitöstä, vaikka Akatemian sääntöjen mukaan jokaisen professorin piti johtaa vähintään yhtä väitöstä vuodessa.
 
  Achreliuksen puolustama Mikromakrokosmos ei tainnut olla piispan mieleen.

Kansleri Brahen huomautuksen jälkeen Achrelius alkoi väliaikaisesti luennoimaan ja käymään kirkossa. Vielä seuraavana syksynä häntä huomautettiin samasta asiasta. Tämän jälkeen hänen rinnalleen yritettiin saada toista profesuuria, mutta hanke kariutui rahanpuutteeseen.
 
Kuvahaun tulos haulle Ericus Achrelius
Vuonna 1643 Achrelius oli avioitunut piispa Isaacus Rothoviuksen tyttären Margaretha Rothovian kanssa. Liitosta syntyi kuusi lasta. Näistä tunnetaan Daniel Achrelius, josta tuli Turun akatemian kaunopuheisuuden professori.

Daniel Achrelius (1644 Turku23. huhtikuuta 1692 Turku) oli suomalainen runoilija ja Turun akatemian kaunopuheisuuden professori.
Mikromakrona Turussa 17-4- 2017 Simo Tuomola

Ei kommentteja: