maanantai 21. huhtikuuta 2008

Tänään 21-04

Minä rakastan tarinoita, varsinkin jos ne saa jotenkin liitettyä kotikaupunkini Turun historiaan.

Tänään juhlitaan siis päivää, jolloin tarinan mukaan Romulus ja Remus vuonna 753 eaa perustivat Rooman. Palatium-kukkulalta se alkoi, laajeten lähikukkuloille ja lopulta kaupunki rakentui seitsemälle kukkulalle. Naarassusi oli imettänyt Lupercal-luolassa sodanjumala Marsin ja Vestan papittaren Rhea Silvian lapsia, mutta vaikka Turulla on omat seitsemän kukkulaansa, ei täältä toistaiseksi vielä ole löydetty omaa Lupercalia. Toistaiseksi.

Tänään vietetään myös hakkapeliittapäällikkö Torsten Stålhandsken (1593-1644) kuolinpäivää. Hänet haudattiin Turun tuomiokirkkoon tina-arkussa, jossa teksti 'Ei sitäkään, joka kilpailee, seppelöidä, ellei hän kilpaile sääntöjen mukaisesti.' Sen ajan sääntöjen mukaan mies toi Århusia valloittaessaan Turkuun sikäläisen piispan jäämistöstä 890 niteen kirjaston, jonka leski lahjoitti myöhemmin Turun akatemialle.

Tänään kuolinpäiviään viettävät kirjailijoista Väinö Linna 1992 ja Mark Twain 1910. Kelpo kynäilijöitä kumpainenkin, mutta täydet pisteet sen sijaan menevät vielä lennokkaammalle tyypille. Punainen paroni Manfred von Richthofen lopetti lentonsa tällä päivämäärällä vuonna 1918. Ja syykin on kovin itsekäs, mies on syntynyt samana päivänä 2.5. kuin minä ja Katariina Suuri. Vuosiluku sentään eri eli 1892.

Että sellainen päivä tänään.

Turussa 21-04-2008
Simo Tuomola

lauantai 19. huhtikuuta 2008

Tänään 20-04

Aurinko siirtyi juuri Kaloista Oinaaseen ja tänään on täysi kuu, joskin keskellä kirkasta päivää klo 13:25, mutta kuuhullujen käytöksessä sen aina huomaa.

Tänään vietämme Bram Stokerin kuolinpäivän 1912 muistoa. Kauhuklassikko Dracula on ihan kelpo kirja, mutta minulle elokuvafriikkinä vielä tärkeämpi on sen pohjalta 1924 ohjattu Murnaun klassikkoelokuva Nosferatu. Onnistuin joskus koulupoikana hommaamaan ulkomailta sen 8mm kaitafilmikopiona ja se onkin sitä tietä elokuva, jonka olen lukumääräisesti useimman kerran nähnyt.

Ja kauhut jatkuvat, kun tänään tulee kuluneeksi tasavuosia Adolf Hitlerin syntymästä 1889. Enpäs sano mittään, ettei turhaan ymmärrettäisi väärin. Syntymäpäiviään viettävät tänään myös Joan Miró 1893, Harold Lloyd 1893, Arto Paasilinna 1942, Heikki Hector Harma 1947 ja Mikael Jungner 1965. No Hectorille nyt ainakin erityinen hatunnosto nuoruusmuistoista.

Ja hässäkkä jatkuu kun profeetta Muhammadin syntymästä 571 tulee siitäkin tänään kuluneeksi tasavuosia. Läntinen maailma siellä jossain pyhillä mailla yrittää viedä omaa ainoaksi oikeaksi näkemäänsä sanomaa kaikelle kansalle ja sota jatkuu sota, niinkuin se on jatkunut läpi historian. Päänsärkyä puolin ja toisin, vain viirit ja iskulauseet vaihtuvat sotajoukon keulilla.

Että sellainen päivä tänään.

Turussa 20-04-2008
Simo Tuomola

sunnuntai 13. huhtikuuta 2008

Tänään 13-04

Monen mielestä päivän tunnus 13 on epäonnen luku ja vanhassa maailmassa, kun kuukausiakin oli enemmän kuin nykyisin, oli se 13. kuukausi Korpin kuukausi, josta lintu on saanut mustan maineensa.

Eikä tässä vielä kaikki, vaan joskus osuvat yksiin 13. ja perjantai, niinkuin tänä vuonna kesäkuussa. Tuon yhdistelmän pahaenteisyys liitetään päivämäärään pe 13. lokakuuta 1307, jolloin Filip IV Kaunis vangitutti Temppeliherrain ritarikunnan jäsenet ja marssitti heidät roviolle saatananpalvonnasta syytettyinä.

Ja se pahin mahdollinen pe 13. päivä koetaan vuonna 2036 ken kokee, kun 300 metrin läpimittainen asteroidi 99942 Apophis on tuolloin lasketusti maan kanssa törmäyskurssilla todennäköisyydellä 1:45 000. Haa, tuostapa hieno nimi rokkibändille, mutta eikös samoihin aikoihin tuhoa lupaile myös Inkojen muinainen kalenteri, jonka viimeinen merkitty päivä on noilla paikkeilla. Kattellaa.

Historia on osututtanut tälle päivälle muisteltavaksi myös yhden marskin kun Klaus Fleming kuoli 13. huhtikuuta 1597 valmistautuessaan kuningas Sigismundin luottomiehenä taisteluun Kaarle-herttuaa vastaan. Albert Edelfeltin historiallinen maalaus, jossa Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista tämän puolison Ebba Stenbockin läsnäollessa, on kuuluisin Turun linnan maalauksista.

Kun herttuasta tuli kuningas Kaarle IX sai Sigismundin taakse asettautunut suomalainen aatelisto kokea tuomionsa Turussa kuninkaan läsnäollessa. Raatihuoneentorilla mestattiin 10.11.1599 seitsemän aatelista ja seitsemän sotapäällystön miestä ja heidän päänsä asetettiin, Juhana Flemingin päätä lukuunottamatta, seipään nokkaan Raastuvan katolle varoitukseksi muille. Uusi vuosisata oli valmis alkamaan.

Että sellainen päivä tänään.

Turussa 13-04-2008
Simo Tuomola

tiistai 8. huhtikuuta 2008

Tapahtui 08-04

Joka hallitsee historiaa hallitsee myös tulevaisuutta. Tai niinkuin espanjalainen runoilija ja filosofi George Santayana sen muotoili: Those who cannot remember the past are condemned to repeat it - jos ei muista historiaa, on tuomittu toistamaan sitä.

Tämän päivän osalta netti kertoo, että Oulun kaupunki perustettiin 08-04-1605 ja että Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki 08-04-1812. Oulu OK, mutta Helsingin kohdalla näkyy olevan jokin sekaannus nettikirjaston tiedoissa. Suomen suurruhtinas, keisari Aleksanteri I hyväksyi esityksen Helsingin korottamiseksi Suomen pääkaupungiksi 12.3.1812 (24.3. Venäjän aikaa) ja kirje asiasta Turussa majapaikkaansa pitäneelle Suomen kenraalikuvernööri Fabian Steinheilille päivättiin 27.3.1812 (7.4. Venäjän aikaa).

Hallituskonselji, josta myöhemmin tuli Suomen Senaatti, perustettiin Turussa 18.8.1809 ja sen avajaisia vietettiin täällä lokakuun 2. päivänä 1809. Sen ensimmäisenä puheenjohtajana ja Suomen kenraalikuvernöörinä toimi Yrjö Maunu Sprengtporten, toisena Michael Barclay de Tolly ja vuosina 1810-1823 Fabian Steinheil.

Meille turkulaisille se ainoa ja oikea ensimmäinen kenraalikuvernööri on kuitenkin Pietari Brahe, joka nimitettiin virkaansa 7.6.1637. Hallintokaupunkiinsa hän saapui myrskyisän merimatkan saattelemana Neitsyt-laivallaan 21.11.1637 ja täällä alkoi Kreivin aika. Ja se ainoa ja oikea ensimmäinen Suomen suurruhtinas on Juhana III, joka korotti Suomen herttuakuntansa Suurruhtinaskunnaksi vuonna 1581. Uskollisuudenvalat Turussa asialle vannottiin 19.4.1582.

Kun keisari Aleksanteri I vieraili Turussa 24. elokuuta 1812 alkaen ja odotteli täällä Ruotsin kruununperillisen Kaarle Juhanan saapumista neuvottelemaan toimista Napoleonia vastaan, hänellä oli täällä vastassaan kovin ruotsalaismielinen kansa, joka toivoi selkeästi Juhanasta pelastajaansa.

Helsinki oli jo korotettu pääkaupungiksi, mutta kesti kymmenisen vuotta ennenkuin viimeisetkin virastot oli saatu sinne siirrettyä ja se vihoviimeinenkin eli lääkintöhallitus seurasi perässä vasta kun Turun Akatemia siirrettiin uuteen pääkaupunkiin Turun palon jälkeen 1828.

Ja taas riipaisee kun 'Helsingin yliopiston perustamisesta tuli 26.3. kuluneeksi 368 vuotta'. Kyllä se oli Turun Akatemia, joka perustettiin kuningatar Kristiinan nimissä 26.3.1640, eikä Helsingin yliopisto. Hävetkää ja palauttakaa takaisin täältä viemänne Akatemian ovet ja muu välineistö.

Mutta rauhoitutaan hetkeksi ja kysytään päivän tietovisa: kuka taiteilija käytti mm. salanimiä Pöllö, Kirsi K, Peacock Paul ja Eräs Erkki, Vanhempi. Hän syntyi Pietarissa 5.4.1916 ja tänään 08-04 tulee kuluneeksi tasavuosia hänen kuolemastaan 1983. Jep jep, Justeerihan se eli Kauko Käyhkö.

Että sellainen päivä tänään.

Turussa 08-04-2008
Simo Tuomola

maanantai 7. huhtikuuta 2008

Tapahtui 07-04

Vahingosta vihastuu tuo mustapartainen mies eli pakinoitsija Ollin oikea etunimi on Väinö eikä Yrjö, kuten väitin ja hänen kuningasajatuksensa siis vastaavasti Väinö I eikä Yrjö I. Tarkkoja nuo lukijat, kiitos siitä.

Saksalainen prinssi, Hessenin maakreivi Friedrich Karl Ludwig Konstantin von Hessen-Kassel valittiin Suomen kuninkaaksi 9.10.1918 ja hän luopui nimityksestä 14.12.1918. Toinenkin saksalainen kuningas meillä on ollut, kun maapäivät valitsivat Suomen kuninkaaksi Turussa lokakuussa 1742 Holsteinin herttuan Karl Peter Ulrichin, joka myöhemmin tunnettiin paremmin nimellä Venäjän tsaari Pietari III. Venäläiset kuitenkin epäsivät vaalin, eikä kruunajaisia täällä koskaan päästy juhlimaan.

Mutta juhlitaan me muita päivän sankareita. Vanhan kalenterin mukaan tänään 07-04 viettävät nimipäiväänsä mm. Arpia, Hampus, Hippi, Egesippus ja Hegesippus. Onnea teille ja myös koko internetille, joka muuten juhlii tänään synttäreitä sekin, kun tulee kuluneeksi tasavuosia ensimmäisen internet-standardin RFC1 julkaisusta vuonna 1969.

Ja onnittelut saman tien teille kaikille 16,5 miljoonalle Telluksen tallaajalle, jotka tänään satutte synttäreitänne viettämään. Tuon verran syntyi tänne maan päälle väkeä samana päivänä kun sinäkin eka kerran tällä parkusi parkaisit. Syntymäpäiväkseen kirjasivat 07-04 musiikki-ihmisistä Billie Holiday 1915 ja Ravi Shankar 1920 sekä elokuvaohjaajista Alan J. Pakula 1928 ja Francis Ford Coppola 1939, jonka Ilmestyskirja.Nyt on se paras elokuva heti Tarkovskin Peilin jälkeen. Kuoleman kentiltä muistamme tänään puolestaan hienoa El Grecoa 1614 ja Henry Fordia 1947.

Ja syntyneistä vielä sellaista ranskalaista utopistisosialistia kuin Francois Charles Fourier vuosimallia 1772. Hän esitti perustettavaksi pieniä yhdyskuntia, falangeja, ilman välikäsiä toimivia tuotannon ja kulutuksen yhdistelmiä, joissa kaikki palkkatyöläiset olisivat samalla voitosta osallisia omistajia. Työn tulokset jaettaisiin sen mukaan miten kukin on ollut mukana tuotannossa, yhden sortin osuustoimintaa siis.

Ja päivän tietovisana kysymme mitäs ovat Lilly, Nektor, Panache, Neptun ja Andermann. Niinpä niin, Käthyn tavoin Mannerheimin hevosia.

Että sellainen päivä tänään.

Turussa 07-04-2008
Simo Tuomola



sunnuntai 6. huhtikuuta 2008

Tapahtui 06-04

Historia on hieno kirjasto ja sieltä on jokaisen politiikastakin kiinnostuneen syytä etsiä itselleen innostusta myös tähän päivään. Niinpä minäkin vilkaisen taaksepäin nähdäkseni paremmin eteenpäin.

Tänään 06-04 tulee kuluneeksi tasavuosia siitä, kun Punainen Tampere 1918 kukistui verisesti. Punainen Turku vältti vastaavan tuhon valkoisten etujoukkojen aikanaan saapuessa kapinallisista jo tyhjenneeseen kaupunkiin. Turku oli punainen marraskuusta 1917 huhtikuuhun 1918. Punaiset vallanpitäjät vetäytyivät kaupungista huhtikuun 12. päivään mennessä ja valtaan marssivat Nauvon Suojeluskunnan saariston vapaajoukot. Pian punaiset kuitenkin palasivat Turkuun - Sirkkalan kasarmin vankileirille.

Tänään 06-04 tulee kuluneeksi tasavuosia myös siitä, kun Abba voitti Euroviisut 1974 kappaleellaan Waterloo. Myös varhaisin kirjattu auringonpimennys osuu symboliarvollaan tälle päivälle, sen tallensivat antiikin kreikkalaiset 648 eaa.

Tälle päivälle osuivat myös ensimmäisten nykyaikaisten Olympiakisojen avajaiset Ateenassa vuonna 1896, avaajana Kreikan kuningas Yrjö I, jolla nimellä pakinoitsija Yrjö 'Olli' Nuorteva aikoinaan kuningasta meillekin kaavaili. Suomi ei kisoihin osallistunut ja Ruotsistakin oli olympialaisissa mukana tuolloin vain yksi atleetti. Tanska sen sijaan avasi heti mitalitilinsä komeasti 1-2-3; kuudella palkintosijalla.

Ja sitten se pakollinen tietovisakysymys: kuka olikaan ensimmäinen nykyaikaisten olympialaisten kultamitalisti. Hop, skip and jump. No sehän oli USA:n kolmiloikkaaja James Connolly tuloksella 13,71 m. Senhän nyt muistaa siitä, että ruhtinas Albrekt nousi tuona vuonna 1371 kuninkaaksi ja samalta vuodelta on kirjattu myös ensimmäinen maininta Turun ensimmäisestä kultasepästä Petrus Aurifaberista. Kultaa, valtaa ja kunniaa.

Ja takaisin maan päälle; tuona vuonna 1371 kerrotaan myös Hennekin Närffen kaalimaiden sijaitsevan Turun Mätäjärven alueella. Ja kuolleista multiin pistettiin tänään 06-04 Richard Leijonamieli v.1199, säveltäjä Igor Stravinsky 1971 ja tieteiskirjailija Isaac Asimov 1992. Ja kas kummaa taustalla soi juuri Stravinskyn Tulilintu ja pöydällä on avoinna Asimovin Alaston aurinko.

Kysymys esitetään, ystävä kohdataan, uhri nimetään, naista katsellaan, rikoksesta keskustellaan, teoria kumotaan, lääkäriä tunnustellaan, avaruuslaista uhmataan, robotti saatetaan neuvottomaksi, kulttuuri hahmotellaan, maatila tutkitaan, laukaus ammutaan ohi, robotikko kohdataan, motiivi paljastetaan, muotokuva väritetään, ratkaisua ehdotetaan, kokous kutsutaan koolle, kysymykseen vastataan.

Että sellainen päivä tänään.

Turussa 06-04-2008
Simo Tuomola

Alussa kiitos seisoo

Olen juuri allekirjoittanut suostumukseni ehdokkaaksi vuoden 2008 kunnallisvaaleihin Turussa. Kuten palstani nimestä voi päätellä, asialla ollaan vasemmalla laidalla, eikä vain siksi, että Punainen Turku -otsikolla on hieno kaiku. Aika vaan nyt on sellainen, että tiettyjä arvoja ja asenteita on syytä ponnekkaasti puolustaa. Eikä vain puolustaa, vaan tuoda esille myös uusia näkökulmia, joiden edestä taistella.

Turussa 06-04-2008
Simo Tuomola